[update] Rechtszaak tegen Holleeder verplaatst

Icoon JustitieDe rechtszaak in de zwaar beveiligde rechtbank in Amsterdam-Osdorp, waar vandaag het proces tegen Willem Holleeder van start ging, wordt verplaatst naar de gewone rechtbank aan de Parnassusweg in Amsterdam. Daartoe is uit veiligheidsoverwegingen besloten nadat vannacht een aanslag met explosieven werd gepleegd op de zogenaamde bunker.

Het proces moet nu om 14.00 uur vervolgd worden in de gewone rechtbank, zo is de planning. Willem Holleeder zou daar momenteel al vastzitten. Hij was nog niet naar de bunker in Osdorp gebracht in verband met de aanslag. Net na het middaguur begonnen de advocaten, rechters en journalisten zich te verplaatsen naar de gewone rechtbank.

'Niet in belang'
Holleeders advocaat Jan-Hein Kuijpers stelde vanochtend dat de aanslag niet in het belang van zijn cliŽnt is: ''Hij vindt het vervelend dat dit is gebeurd want hij wil dat zijn proces gewoon wordt voortgezet'', aldus de raadsman. ''Op dit soort acties zit niemand te wachten. Ik heb geen idee wie er belang bij heeft om schade toe te brengen aan dit gebouw.''

'Handig'
De aanslag op de rechtbank is in zekere zin ''handig'' voor de overheid, zo zei strafrechtgeleerde Ybo Buruma van de Radboud Universiteit in Nijmegen vanochtend. Politie en justitie kunnen volgens hem nu namelijk alle bevoegdheden die zij hebben in het kader van terrorismebestrijding uit de kast halen.

Bovendien hoeft de verdediging van Holleeder niet meer aan te komen met klachten over de tijdsduur van het proces, want dan zal het Openbaar Ministerie onmiddellijk wijzen op de vertraging die de explosie heeft veroorzaakt.

''Natuurlijk jaagt deze gebeurtenis de rechters, officieren en advocaten persoonlijk angst en schrik aan. Maar als de dader gedacht heeft op deze manier het proces te beÔnvloeden, is dat wel heel dom. De zaak zal zeker doorgaan'', stelt Buruma.

De hoogleraar strafrecht ziet de aanslag als een 'waarschuwingsschot.' ''Mogelijk van Holleeder zelf, om te laten zien dat hij de touwtjes nog steeds in handen heeft. Mogelijk ook van zijn concurrenten uit de onderwereld, die hem wilden laten weten dat ze hem overal en zelfs onder de zwaarste beveiliging kunnen treffen. Of misschien van een jaloerse tweede man uit de organisatie van Holleeder, die de kans heeft gegrepen om zijn hoogste baas in een zo zwart mogelijk daglicht te plaatsen. In elk geval is het weer een stap verder in de georganiseerde misdaad.''

Update 18.09 uur
De rechtbank in Haarlem begint dinsdagmiddag om 14.00 uur weer met het proces tegen Willem Holleeder in de extra beveiligde rechtszaal in Amsterdam-Osdorp. Als het goed is, is deze zogenoemde 'bunker' dan weer klaar voor gebruik, zo liet de rechtbank maandag weten.

De behandeling van de zaak-Holleeder in de rechtbank in Amsterdam is nog steeds bezig.