Woede en verbazing over Marijnissen

PolitiekSP-leider Jan Marijnissen heeft veel kritiek over zich heen gekregen na zijn uitlatingen over de dubbele nationaliteit van bewindslieden van afgelopen zaterdag. In een interview met De Telegraaf zei Marijnissen zaterdag dat het een ''dikke extra plus zou zijn'' als zij afstand zouden doen van hun dubbele nationaliteit. Hij doelde daarbij op de PvdA-staatssecretarissen Nebahat Albayrak en Ahmed Aboutaleb.

Het meest furieus over de oproep van de SP-voorman is de Partij van de Arbeid. PvdA-fractievoorzitter Jacques Tichelaar noemt vandaag in de Volkskrant de opmerkingen van de SP-leider ''stuitend''. Hij wijst erop dat vorige maand tijdens het debat in de Tweede Kamer over de dubbele nationaliteit van de staatssecretarissen, Marijnissen zijn mond nauwelijks opendeed. ''De strategie van de SP is kennelijk: verstoppertje spelen in de Kamer en weken later via een interview je echte standpunt kenbaar maken. Kennelijk wil Marijnissen op deze manier de kiezer te behagen.'' Volgens Marijnissen hield hij zijn mening tijdens het debat voor zich, omdat hij niet in het kamp van Wilders en de VVD wilde worden gezet.

Tichelaar ziet verder ''een duidelijk patroon'' in de manier waarop de SP zijn partij probeert aan te pakken: ''Steeds met onjuiste beweringen.'' Hij is van plan zijn SP-collega de komende tijd hard te gaan aanpakken.

'Laf'
PVV-leider Geert Wilders, die zeer in zijn nopjes was met de steun van Marijnissen voor het PVV-standpunt, noemde Marijnissen ''laf'' dat hij tijdens het debat zweeg. Hij riep dit weekend Albayrak opnieuw op haar Turkse paspoort op te geven.

Een verbaasde VVD-leider Mark Rutte zei de opstelling van zijn SP-collega verwarrend te vinden: ''Vorige maand bij NOVA noemde Marijnissen het een mooi gebaar als Albayrak haar tweede paspoort zou inleveren. Een week later in de Kamer hield hij zijn kiezen op elkaar en nu zegt hij in De Telegraaf dat het wel moet. De VVD is nog steeds van mening dat het Albayrak zou sieren als zij afstand deed van haar Turkse paspoort. Ik ben blij dat Marijnissen het daarmee eens is.''

De christendemocraten lieten bij monde van CDA-Kamerlid Mirjam Sterk weten dat Marijnissen het populisme van Wilders kopieert. ''In het debat hebben we niet gemerkt dat Marijnissen het met Wilders en Rutte eens was.''Wacht harde aanpak van de PvdA-fractie