Reu verzorgt lam

Icoon OpmerkelijkEen hond die zich over een verstoten lammetje ontfermt, dat is op zich al vrij bijzonder. Helemaal als het beest ook nog eens een reu is. De bouvier Whisky van Adriënne Kivits en Jan Vermue uit Hank heeft echter lak aan rolpatronen en zorgt als een moeder voor "haar" lammetje genaamd Kluifje.

Het lammetje werd zaterdag geboren, maar direct verstoten door haar moeder. Adriënne nam het lam daarna mee naar binnen. "Ze lag een eind bij de moeder vandaan en die wilde er niets meer van weten. Misschien heeft een ander schaap uit onze stal het lam gelikt. Dat weet je nooit precies, hoe dat komt." Whisky likte het lam direct grondig schoon. "Daardoor denkt het lam waarschijnlijk dat Whisky zijn moeder is."

De twee zijn sindsdien onafscheidelijk. Whisky houdt het lammetje voortdurend in de gaten, likt het schoon, grijpt het voorzichtig bij zijn nek als het te ver weg gaat. En dat terwijl de bouvier zelf pas een half jaar oud is. Adriënne: "Hij kan álles van het diertje velen. Kluifje klimt op zijn rug, slaapt boven op zijn kop. Whisky vindt alles goed." De drie andere honden van het stel hebben minder interesse in het lammetje. "Ze doen Kluifje geen kwaad, maar ze hebben er ook geen enkele belangstelling voor."

Het lammetje slaapt de halve dag en hangt tegen de buik van zijn 'moeder' en zoekt kopjes gevend tevergeefs naar tepels. Daarom krijgt Kluifje zeven keer per dag de fles, want uiteraard geeft Whisky geen melk. Als Kluifje groot genoeg is, wordt het koppel echter uit elkaar gehaald en moet het schaapje terug naar de kudde. Adriënne: "Dat zal wel moeten, de hond kan niet heel de dag mee de wei in."


Als twee druppels water...