TGV haalt recordsnelheid van 568 km/u

Icoon BuitenlandsDe Franse hogesnelheidstrein (TGV) heeft een nieuw snelheidsrecord bereikt van 568 km/u. Het record werd onlangs behaald tijdens een officieuze proefneming. Volgende week zal een officiële recordpoging plaatsvinden.

De verwachting is, dat de nieuwe TGV Est het officiële TGV-snelheidsrecord van 513,3 km/u uit mei 1990 met gemak zal overtreffen. Het snelheidsmonster heeft een motorvermogen van 20 megawatt, ofwel 2,5 maal dat van een gewone TGV, hetgeen overeenkomt met 25.000 pk. Men hoopt een officiële maximumsnelheid tussen 567 km/u en 593 km/u te behalen.

De recordpoging zal komende dinsdag aan het begin van de middag in het bijzijn van officials gehouden worden op bijna 200 km van Parijs. In geval van sterke zijwind zal worden uitgeweken naar donderdag 5 april.

Het wereldsnelheidsrecord voor treinen staat nog op naam van de Japanse magneetzweeftrein Maglev: deze reed in december 2003 581 km/u. Aan het project van de Franse Spoorwegen en het Franse Ministerie van Transport om een nieuw record te behalen hangt een prijskaartje van 30 miljoen euro.TGV Est, de nieuwe Franse snelheidsduivel

Met dank aan eu-Robert voor de submit.