'Niet lachen op sterfdag van Pim Fortuyn'

Leefbaar Rotterdam, de partij waarvan Pim Fortuyn ooit lijsttrekker was, is woest op de organisatie achter de 'Wereld Lach Dag' die op 6 mei in Rotterdam workshops gaat geven in het park bij de Euromast. Totaal ongepast om op de dag waarop herdacht wordt dat Fortuyn vijf jaar geleden werd doodgeschoten, te gaan lopen bulderen van het lachen, aldus de partij.

Fractieleider Ronald S°rensen: ''Schandalig. Dit is een bewijs hoe makkelijk mensen over gebeurtenissen heenstappen die zoveel impact op de Nederlandse samenleving hebben gehad. Hier is sprake van gebrek aan piŰteit en misschien wel pure politieke provocatie. Er moet echt een andere datum worden geprikt. Vertikt de organisatie dat, dan trapt zij keihard op de ziel van alle mensen die Pim ooit kenden. Dat is om te huilen, niet om te lachen.''

'Wereld Lach Dag' is bedacht door de in 'genezende lach' gespecialiseerde Indiase cardioloog Madan Kataria uit Mumbai (India). De Rotterdamse lachyogaleraar Wil Hendriks, die persoonlijk door Kataria werd getraind, organiseert het openbare lachen in de Maasstad en zegt dat hij niet expres op de sterfdag van Fortuyn het lachen heeft gepland. ''Heus, het was geen opzet. Lachyoga staat overigens los van politieke of religieuze uitingen en stromingen. En we lachen natuurlijk niemand uit. Wereld Lach Dag gaat dus gewoon door'', aldus Hendriks in het AD.

De gedachte achter de 'Wereld Lach Dag' is dat als iedereen eens per jaar op ÚÚn moment de longen lekker uit het lijf schatert, dat in tijden van oorlog en geweld weer wat positieve energie op aarde brengt.