PvdA-prominenten bekritiseren Bos

PvdA-prominenten hebben vrijdag kritiek geuit op partijleider Wouter Bos. In het tv-programma Nova zei oud-vicefractievoorzitter Adri Duivesteijn dat Bos ''een grote inschattingsfout'' heeft gemaakt door niet te kiezen voor linkse samenwerking met SP en GroenLinks.

De tweedelige documentaire De Wouter Tapes, afgelopen twee weken uitgezonden door de VPRO, liet daarnaast volgens Duivesteijn het beeld zien van een politiek leider die alleen geïnteresseerd is in welke boodschap zijn omgeving wil horen. Bos is wars van vergezichten, stelden fractievoorzitter Han Noten van de PvdA-fractie in de Eerste Kamer en Duivesteijn vast. De partijtop is volgens Duivesteijn ''onthecht'' geraakt van de achterban.

Hij vroeg zich af of het verstandig is geweest dat Bos zich anderhalf jaar heeft laten volgen door een camerateam. Noten zei uit ''gêne'' niet naar de documentaire te hebben willen kijken. PvdA'er Paul Depla, voorzitter van de commissie die het verkiezingsprogramma schreef, zei niet te begrijpen waarom Bos zich in de documentaire tevreden stelt met het vicepremierschap.