'Probleem Marokkaanse jeugd groter'

Volgens de Amsterdamse journaliste Fleur Jurgens gaat het met Marokkaanse jongens in Nederland nog veel slechter dan algemeen al werd aangenomen. Op Radio Noord-Holland zei Fleur gisteren (audiolink) dat precieze cijfers ontbreken, ''maar ik schat dat de meerderheid van de tienduizenden jongeren in Amsterdam is ontspoord.''

Fleur kwam de afgelopen dagen in het nieuws met de publicatie van haar boek 'Het Marokkanendrama', dat ze schreef in opdracht van de Nederlandse Politieacademie. Voornaamste opinie van Jurgens is dat Marokkaanse jongens met veel te veel zaken wegkomen. Ouders grijpen niet in en hulpverleners en overheid bedekken de misstanden te vaak met de mantel der liefde. Ouders en maatschappij moeten veel duidelijkere en hardere grenzen stellen, is haar oordeel.

In totaal belemmeren volgens Jurgens vier hardnekkige mythen het debat over Marokkaanse criminele jongens. Welke dat zijn is uitgebreid te lezen op de site van De Volkskrant. Stellingen als dat Marokkaanse jongens vooral voor overlast zouden zorgen omdat ze tussen twee culturen zitten of omdat Nederlanders negatief over de islam spreken, doet ze af als lariekoek.

Netwerk
In het tv-programma Netwerk zei Jurgens gisteren dat een groot gevaar is dat veel Marokkaanse jongens in achterstandswijken zich afzetten tegen de Nederlandse maatschappij. ''Er ontstaat een onderklasse die er ook nog eens een anti-Nederlands sentiment op nahoudt. Dat uit zich bijvoorbeeld in het feit dat je daar als Nederlander - maar zeker als journalist - eigenlijk niet moet komen.'' Netwerk nam de proef op de som en vroeg in Amsterdam-West aan Marokkaanse jongens om commentaar op het boek. De camera werd echter bijna uit de handen van de Netwerk-journalisten getrokken.

Andere Marokkaanse jongeren gaven overigens wel normaal commentaar op het boek. Een Nederlandse jongerenwerker had kritiek op de inhoud, omdat volgens hem Marokkaanse jongeren wel degelijk gediscrimineerd worden bij het zoeken naar werk en stageplekken. Iets waarvan Fleur vindt dat het voornamelijk de eigen schuld van de Marokkaanse jongens is, omdat ze hun opleiding vaak niet afmaken.

Jurgens, die dus voor een harde aanpak pleit van Marokkaanse hangjeugd, ziet niets in de wijze waarop Geert Wilders' PVV de problemen te lijf wil gaan. ''Wilders wijst naar de islam, en die heeft niets met het probleem te maken.''Link: Reportage van Netwerk