Groot onderzoek naar illegaliteit

Er komt een uitgebreid onderzoek naar illegale inwoners in Nederland. Dat heeft staatssecretaris Nebahat Albayrak van Justitie gisteren aan de Tweede Kamer laten weten. De PvdA-bewindsvrouw wil zo ''het verhaal achter illegaliteit'' boven tafel krijgen. De Tweede Kamerfractie van de PvdA had vorige week al aangedrongen op een grondig onderzoek.

Doel van het onderzoek is om te achterhalen hoe mensen in de illegaliteit zijn beland, hoe lang ze er al in verkeren en bijvoorbeeld ook of dat het gevolg is van beleid. Gemeenten zullen worden betrokken bij het onderzoek. Albayrak waarschuwde de Kamer alvast dat het een gecompliceerd onderzoek wordt. Daardoor verwacht ze de resultaten pas in 2008. Op basis daarvan zal ze met nieuw beleid komen om illegaliteit aan te pakken. Bij dat nieuwe beleid zal ook CU-minister André Rouvoet (Jeugd en Gezin) worden betrokken, omdat vooral illegale minderjarigen volgens Albayrak ''tot een kwetsbare groep behoren''.

In eerdere onderzoeken naar illegalen werd het aantal illegalen in de periode 1997-2003 geschat op 125.000 tot 225.000. Tussen april 2005 en april 2006 waren het er naar schatting 75.000 tot 185.000. Het aantal lijkt dus af te nemen. Maar het zijn en blijven schattingen. Albayrak wil meer zekerheid over de aantallen.

Met dank aan FOKwa voor de submit.