'Sudan laat VN-troepen toe in Darfur'

Icoon OorlogSudan zou bereid zijn toe te staan dat VN-troepen "logistieke steun" komen geven aan de vredesmacht van de Afrikaanse Unie in Darfur. Dit heeft de Saudische minister van Buitenlandse Zaken, Saud al-Faisal, donderdag gezegd na afloop van de tweedaagse top van de Arabische Liga in Riyad.

"Dit is een doorbraak die nooit eerder gebeurd is, en wij hopen dat het meteen zal leiden tot een oplossing van de humanitaire tragedie in Darfur zo spoedig mogelijk", aldus de bewindsman.

De VS daarentegen toonden zich "zeer sceptisch" dat de Sudanese president Omar Hassan al-Bashir inderdaad van mening is veranderd. Die verzet zich al lang tegen de komst van een VN-vredesmacht naar Darfur. Door geweld in de Westsudanese regio zijn sinds 2003 al zeker 200.000 doden gevallen. Circa 2,5 miljoen mensen zijn van huis en haard verdreven. De Verenigde Staten hebben de situatie in Darfur genocide genoemd. De regering in Khartum zou steun geven aan Arabische Janjaweed-milities die huishouden onder de zwarte burgerbevolking.

De VS willen een resolutie inbrengen in de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties om nieuwe sancties op te leggen aan Sudan.

De aarzeling van de Sudanese regering om blauwhelmen toe te laten in Darfur is mogelijk mede ingegeven door de vrees dat die arrestaties zouden kunnen verrichten ten behoeve van het Internationaal Strafhof. Het ICC in Den Haag doet onderzoek naar oorlogsmisdaden in Darfur.