VS trekken troepen samen langs grens Iran

Icoon BuitenlandsHet Amerikaanse leger mobiliseert eenheden langs de grenzen van Iran. Dat heeft een hoge Russische veiligheidsfunctionaris tegenover het Russische persbureau RIA Novosti verklaard.

De man, wiens identiteit niet is bekendgemaakt, beroept zich op recente informatie van Russische militaire inlichtingendiensten. Volgens de berichten hebben de Amerikanen het vliegdekschip John C. Stennis, met 3200 manschappen en tachtig gevechtsvliegtuigen, naar de Perzische Golf gezonden, tezamen met acht andere schepen en vier kernonderzeeboten. Ook zouden er Patriot antiraketsystemen zijn overgebracht. CNN meldt dat deze aantallen nog groter zijn, en dat de troepen luchtaanvallen simuleren.

Het persbureau RIA Novosti wijst er ook op dat generaal L. Ivashov, vicevoorzitter van de Academie voor Geopolitieke Wetenschappen, vorige week al zei dat de VS op korte termijn een luchtaanval op Iran plannen. Hij krijgt onder andere bijval van Daniel Ellsberg, die bovendien voorspelt dat er bij de aanval atoombommen kunnen worden ingezet.

Volgens analisten zal een Amerikaanse aanval op Iran tegelijkertijd extra problemen in Irak betekenen. Tot nog toe zorgden voornamelijk soennitische Irakezen voor onrust. Zij vormen 20% van de Iraakse bevolking. Verwacht wordt dat sjiieten, die 60% van Irak uitmaken, ook de wapens zullen oppakken wanneer Amerikanen en/of Britten en/of Israëliërs het eveneens sjiitische Iran aanvallen. Daarnaast bestaat de kans dat Iran de oliekraan naar het Westen dichtdraait.

Met dank aan kamstra, monchou en pberends voor de submit.