Homo's protesteren tegen 'weigerambtenaren'

Homo's houden zondag bij het homomonument in Amsterdam een protest tegen ambtenaren die weigeren homohuwelijken af te sluiten. Zondag is het precies zes jaar geleden dat het huwelijk werd opengesteld voor paren van gelijk geslacht. Zes jaar na dato mag van trouwambtenaren worden verwacht dat zij de wet uitvoeren, vindt initiatiefnemer COC Nederland.

Tijdens de 'Ja, ik wil'-actie presenteert de homobelangenorganisatie de definitieve resultaten van een landelijke inventarisatie van weigerambtenaren. COC Nederland stuurde een uitgebreide vragenlijst naar alle 443 Nederlandse gemeenten om inzicht te krijgen waar weigerende ambtenaren werkzaam zijn. Uit een tussentijdse inventarisatie bleek dat in een op de zes gemeenten ambtenaren werken die geen homohuwelijken willen afsluiten.

Ook hoopt COC op de komst van verschillende leden van de Tweede Kamer die een convenant ondertekenen waarin ze zich uitspreken zich in te zetten tegen weigerambtenaren. Het is vooral een politieke bijeenkomst, aldus voorzitter Frank van Dalen van COC Nederland.

"We hopen een meerderheid te bereiken in de Tweede Kamer die zich verzet tegen weigerambtenaren." De manifestatie is niet bedoeld om maatschappelijke verontwaardiging te tonen. "Dat is al genoeg gebeurd de afgelopen maanden.''

COC verwacht naast de politici minstens enkele tientallen homo's bij de manifestatie. De organisatie heeft een oproep de deur uitgedaan om zondag naar Amsterdam te komen.