10 jaar cel voor beledigen Thaise koning

Icoon JustitieDe Zwitser Oliver Rudolf Jufer is donderdag in Thailand tot tien jaar cel veroordeeld wegens majesteitsschennis. De 57-jarige man had in dronken toestand portretten van koning Bhumibol bewerkt met een spuitbus. De rechter in de stad Chiang Mai, 560 kilometer ten noorden van de hoofdstad Bangkok, sprak van een "ernstig misdrijf". Desondanks viel de straf veel lager uit dan de eis: 75 jaar celstraf.

De dag waarop de misdaad werd begaan, 5 december, is speciaal in Thailand. Op die dag is koning Phra Chaoyuhua Bhumibol Adulyadej, beter bekend als Rama IX of koning Bhumibol de Grote (spreek uit: 'Boemipon') jarig, en dat wordt groots gevierd in het boeddhistische land. In heel Thailand worden miljoenen portretten van de vereerde koning opgehangen. Jufer, die al tien jaar in Thailand woont, was die dag wezen stappen. Bij thuiskomst pakte hij een spuitbus, waarmee hij vervolgens vijf portretten van de koning bekladde. Een beveiligingscamera registreerde dit.

Tijdens de rechtszaak wilde de Zwitser niet verklaren waarom hij tot zijn actie was overgegaan. Jufer heeft een maand de tijd om in hoger beroep te gaan. In het verre verleden zijn in Thailand ook enkele buitenlanders veroordeeld voor het beledigen van het koningshuis. De meesten van hen werden uiteindelijk naar hun vaderland gedeporteerd. Na het rechterlijk oordeel heeft de Zwitserse ambassade laten weten dat zij het Thaise rechtssysteem respecteert, maar het vonnis te streng vindt.Oliver Rudolf Jufer