Autokennis van Nederlanders matig

Icoon FileNederlandse automobilisten hebben weinig kennis van hun auto. Dat blijkt uit een onderzoek in opdracht van tijdschrift Reader's Digest naar technische en financiŽle aspecten van de auto. Ruim 600 Nederlanders werden ondervraagd door een onderzoeksbureau. Zij kregen onder andere een test met veertig kennisvragen voorgelegd. Deze test is nu ook online te doen.

Mannen weten net iets meer van auto's dan vrouwen. Maar allebei scoren ze slecht. Mannen halen een 4,9 en vrouwen een 4,6. Automobilisten weten gemiddeld van slechts twee op de vier controlelampjes op het dashboard waarvoor deze dienen. Instructieboekjes worden slecht gelezen en ook de uitleg van autoverkopers blijft niet hangen. Men is relatief beter op de hoogte van veiligheidssystemen als ABS, ESP en remassistent en blijkt zich daadwerkelijk te verdiepen in innovaties die het remgedrag en de stabiliteit van auto's verbeteren.

Slechts drie procent van de autobezitters kon negen vragen over motortechniek goed beantwoorden. Zo heeft bijna de helft geen idee of zijn of haar auto vier kleppen per cilinder bevat en weet men niet dat een intercooler dient voor het koelen van de lucht die de motor ingaat. Slechts 35 procent weet dat de distributieriem dient voor de aandrijving van de nokkenas.

Freelance autojournalist Marc Klaver stelde de test samen. Hij denkt dat een beetje kennis van autotechniek nooit weg is. "Je staat er steviger mee in je schoenen bij het laten uitvoeren van onderhoud en reparaties of als je eens met pech komt te staan." Slechts de helft van de algemene vragen over autobanden werd goed beantwoord. Zo denkt ruim de helft dat smallere banden met een hoge zijkant gevaarlijker zijn, terwijl deze juist bij een nat wegdek in het voordeel zijn en meer comfort bieden.

Verder weet slechts vier procent dat een motor na een koude nacht pas na een half uur echt op temperatuur is.