TU Delft wil vliegende schotel maken

De TU Delft is vastbesloten om een passagiersvliegtuig te ontwikkelen zonder kop, staart en vleugel: een soort vliegende schotel. De universiteit heeft een internationaal team van topingenieurs ingeschakeld om de komende vier jaar het vliegtuig van de toekomst te ontwerpen."We hebben gekozen voor een tekening van een vliegende schotel, omdat dat revolutionair overkomt", zegt de voorlopige projectleider ir. Meine Oosten. "Maar wat het uiteindelijke ontwerp wordt, weten we nog niet. Het kan net zo goed de vorm krijgen van een boemerang of een ellips".

"Elke nieuwe generatie vliegtuigen is ongeveer 20 procent anders en beter dan zijn voorganger", zegt Ben Droste, decaan van de faculteit Lucht- en Ruimtevaarttechniek. "Maar in feite bouwen we nog steeds hetzelfde type straalvliegtuig als in 1960. Onze uitdaging ligt er in te breken met elk klassiek ontwerp. Qua materialen, besturingssystemen, voortstuwing en model". Trekvogels zijn de inspiratiebron voor de wetenschappers. "Die dieren bepalen zelf wanneer ze gaan vliegen, kiezen altijd de kortste route, verbruiken de minste energie en botsen zonder verkeersleiding nooit tegen elkaar. Daar streven wij ook naar".

Het nieuwe vliegtuig is topprioriteit voor de universiteit. Er is een aparte projectgroep opgezet binnen de faculteit en er wordt een speciaal laboratorium gebouwd voor het benodigde onderzoek. Er is grote belangstelling van bedrijven. "KLM en Stork Fokker hebben al interesse getoond. Wij willen binnen vier jaar grote producenten als Boeing en Airbus op de stoep hebben. Anders is het project mislukt".


Het vliegtuig van de toekomst?