Tientallen Irakezen doodgeschoten

Icoon TerrorismeBewapende mannen hebben woensdag een soennitische wijk in de Iraakse stad Tal Afar aangevallen. Ze schoten tientallen mensen dood in wat een vergeldingsactie lijkt voor recente aanslagen met vrachtwagenbommen in een sjiitische wijk, maakten Iraakse functionarissen woensdag bekend.

Volgens politie, het leger en gezondheidswerkers vonden in de nacht van dinsdag op woensdag zeker vijftig mannen in de wijk al-Wahda de dood. ''Ik wou dat u kon komen kijken. Ze liggen allemaal op het terrein. We hebben niet genoeg ruimte in het ziekenehuis. Alle slachtoffers zijn in het hoofd geschoten'', liet een arts per telefoon weten.

Dinsdag
Gisteren werden er op een aantal plaatsen in delen van Irak een reeks bomaanslagen gepleegd waarbij circa tachtig mensen om het leven kwamen. Naast het sektarische geweld tussen sjiitische moslims en soennitische moslims raakten nu ook soennieten onderling slaags.

In de noordelijke stad Tal Afar bij de grens met Syrië kwamen dinsdag zeker 55 mensen om bij een dubbele bomaanslag in een sjiitische wijk. Er vielen minstens 125 gewonden, meldde de politie. Een dader bracht zijn met explosieven gevulde truck tot ontploffing nadat hij omstanders had gelokt door te doen alsof hij tarwe wilde verkopen. De andere zelfmoordenaar liet zijn voertuig exploderen op een parkeerterrein.

Sinds het veiligheidsoffensief is begonnen in Bagdad, neemt het aantal aanslagen buiten de Iraakse hoofdstad toe. Terroristen lijken uit te wijken naar andere steden.

Vermeende strijders van het terreurnetwerk al-Qaeda pleegden dinsdag verscheidene bomaanslagen op collega-soennieten. Daardoor vielen zo'n 25 doden. De meeste doden vielen bij een zelfmoordaanslag in de buurt van de stad Ramadi. De dader liet zijn voertuig met explosieven voor een restaurant ontploffen.

De aanvallen waren volgens Iraakse functionarissen bedoeld om een bres te slaan in een gelegenheidscoalitie van soennitische stammen in de provincie al-Anbar. Die hebben zich tegen al-Qaeda gekeerd en aansluiting gezocht bij het Iraakse regeringsleger en de coalitietroepen.

Ten westen van Bagdad kwam de leider om van de grootste soennitisch Arabische opstandelingengroep, 'Brigades van de Revolutie van 1920', meldde de groepering op zijn website. Harith al-Dari was de zoon van een stamleider die tegen al-Qaeda is. De Brigades zouden hun steun hebben gegeven aan de coalitie van soennitische stammen.

Een groot deel van het geweld in Irak betrof de afgelopen maanden de bloedige strijd tussen soennieten en sjiieten. Strijd tussen soennieten onderling komt niet op grote schaal voor.

De jongste aanvallen van al-Qaeda op soennitische stamleden komt de Amerikanen erg slecht uit, omdat die juist pogen met hulp van lokale machthebbers het tij in Irak te keren.

De Amerikaanse ambassadeur Zalmay Khalilzad, die dinsdag zijn post in Irak verliet om VN-ambassadeur te worden, waarschuwde onlangs nog dat al-Qaeda pogingen van de Iraakse regering ondermijnt om de stamleiders aan zich te binden.