Justitie: verklaring in zaak-Sévèke

Justitie in Arnhem komt woensdag in de loop van de dag met een verklaring over ontwikkelingen in de zaak van de doodgeschoten Nijmeegse activist Louis Sévèke. Dat heeft een woordvoerster woensdagmorgen gezegd, nadat de Volkskrant meldde dat er iemand aangehouden zou zijn.

Sévèke werd op 15 november 2005 op straat in het centrum van Nijmegen doodgeschoten. Getuigen zagen direct daarna een kaalgeschoren man met een sporttas weglopen. In de straat stond ook een auto geparkeerd met daarin twee mannen. Ondanks zeer intensief speurwerk ontbrak tot nu toe elk spoor van dit drietal.

De politie werkt sinds november 2005 onafgebroken met tientallen rechercheurs aan de zaak. Maar het zogenoemde Bamboeteam tastte tot kortgeleden nog in het duister over een motief voor de moord.

Wel is er steeds rekening mee gehouden dat de dader mogelijk in kringen van geheime diensten gezocht moest worden, omdat Sévèke zijn pijlen vaak op de voormalige Binnenlandse Veiligheids Dienst, tegenwoordig AIVD, richtte.

Vrienden en familie van Sévèke openden kort na zijn dood een internetpagina, waarop mensen onder meer anoniem tips kwijt konden. Daarvan is enkele malen gebruik gemaakt. In december vorig jaar meldde zich nog iemand met bijzondere informatie. Of die persoon uiteindelijk is teruggevonden, is onduidelijk.

Een woordvoerder van het team wilde woensdagmorgen nog niets zeggen over een eventuele arrestatie, maar kondigde voor later op de dag wel een 'persmoment' aan.