Kinderopvang dicht door te veel witte kinderen

Icoon Binnenlands Ongeveer honderd kinderen in de Rotterdamse wijk Hillegersberg-Schiehoek hebben geen opvang meer, omdat er te veel 'witte' kinderen op hun speelzalen zaten. Door een nieuwe subsidieregeling heeft de stichting Kinderopvang Hillegersberg-Schiebroek inmiddels vijf van de 14 speelzalen moeten sluiten.

De nieuwe regeling houdt in dat er alleen subsidie wordt verstrekt mits er minimaal vijf 'achterstandskinderen' bij de speelzaal staan ingeschreven. Met 'achterstandskinderen' worden over het algemeen kinderen van allochtonen bedoeld. Directrice Annemiek Fernald van de stichting is allerminst blij met de subsidieregeling. "Met zo'n regeling weet je nooit zeker hoeveel subsidie je elk jaar krijgt". Fernald heeft om een peuterspeelzaal in de wijk te kunnen redden zelfs contact gelegd met vluchtingenwerk en migrantenorganisaties. Het mocht echter niet baten.

Volgens bestuurder Anton Stapelkamp, die het beleid van de deelgemeente verdedigt, is het "vreemd" dat peuterspeelzalen in dure wijken als het Molenlaankwartier gesubsidieerd moeten worden. Fractievoorzitter Aad Dulfer van de partij Leefbaar Rotterdam noemt het absurd. "Nu wordt gekeken naar de huidskleur en gaan witte peuterspeelzalen dicht. Al het geld gaat naar Schiebroek-Zuid".