Turkse premier noemde terrorist 'mijnheer'

Opmerkelijk nieuws uit Turkije. Daar is justitie een onderzoek gestart naar premier Recep Tayyip Erdoğan. De leider van de regerende islamitische AK-partij zou de wet hebben overtreden door veroordeeld PKK-leider Abdullah Öcalan 'mijnheer' te noemen. Daarmee zou Erdoğan schuldig zijn aan het 'verheerlijken van een crimineel'.

De uitspraak van de premier zou staan op een bandje met een interview uit 2000 met de Australische zender SBS Radio. Erdoğan noemt daarin de door Turkije als een terroristenleider beschouwde Öcalan 'sayin' (mijnheer). De Turkse staat houdt Öcalans Koerdische Arbeiderspartij (PKK) verantwoordelijk voor de dood van meer dan 30.000 mensen sinds 1984. Öcalan, die in 1999 werd opgepakt, zit een levenslange celstraf uit.

Deze maand nog werd de Koerdische politicus Ahmet Türk voor hetzelfde feit bestraft met een gevangenisstraf van zes maanden. Türk, leider van de Democratische Samenlevingspartij (DTP) die ijvert voor meer culturele en politieke rechten voor de Koerden, noemde Öcalan tijdens een persconferentie in januari herhaaldelijk ''Meneer Öcalan''. Daarmee maakte hij zich naar Turkse maatstaven schuldig aan het 'verheerlijken van een crimineel'.