Hirsi Ali nu ook in VS zwaar bewaakt

Voormalig VVD-Kamerlid Ayaan Hirsi Ali wordt naar aanleiding van concrete bedreigingen nu ook in de Verenigde Staten zeer zwaar bewaakt. Het bewakingsregime is nu op hetzelfde niveau als destijds in Nederland. De bewaking van haar wordt in opdracht van het Nederlandse ministerie van Justitie uitgevoerd door Amerikaanse veiligheidsmensen.

Tot een paar weken terug kon de in september naar Amerika vetrokken Hirsi Ali zich vrijer bewegen dan in Nederland, maar door het succes van haar laatste boek 'The Infidel' zijn de dreigementen toegenomen.

De bedreigingen zijn, net als indertijd in Nederland, afkomstig van extremistische moslims. Door het succes van het boek - de Amerikaanse versie van haar autobiografie 'Mijn vrijheid', waarvan er al 148.000 over de toonbank gingen - verschijnt Hirsi Ali veel op lezingen en in de Amerikaanse media.

Het boek en de toon over de islam van Hirsi Ali leidt in de Verenigde Staten, net als voorheen in Nederland, tot heftige polemieken. Zo is The New York Times lovend over haar werk maar spreken anderen weer schande van haar compromisloze kritiek op de islam.

Hirsi Ali werkt in Washington bij het American Enterprise Institute, een denktank die nauwe banden onderhoudt met de Republikeinse regering van president Bush.

Met dank aan FOKwa voor de submit.