'Paddo's hard aanpakken'

Na de zelfmoord vorige week in Amsterdam van de 17-jarige Franse scholiere Gaelle Caroff, is de discussie over de legaliteit van hallucinerende paddestoelen weer hoog opgelaaid. De FranÁaise had paddo's genomen voordat ze van een brug bij de IJ-tunnel sprong. Een aantal Kamerleden vindt dat het nu maar eens afgelopen moet zijn met de vrije verkoop van dergelijke paddestoelen.

VVD-kamerlid en oud-Hoofdofficier van Justitie Fred Teeven wil dat ook verse paddo's op de lijst met harddrugs komen. De werkzame stof in paddo's staat al op die lijst van de Opiumwet. Alleen als paddo's vers zijn, mogen ze nu wel verkocht worden. Gedroogd is de verkoop al verboden.

De PVV zal Kamervragen stellen over de kwestie aan justitie-minister Hirsch Ballin. De ChristenUnie is al voor een totaal verbod: ''want een paddo, dat is iets heel anders dan een jointje.''

De ouders van de 17-jarige scholiere vinden dat de Nederlandse staat verantwoordelijk is voor de dood van hun dochter. Dit omdat ons land toestaat dat paddo's worden verkocht. Volgens de politie is er echter weinig aan te doen omdat de verkoop gewoon legaal is. Ook kan niet worden bewezen dat de smartshop waar de paddo's zijn verkocht, Innerspace, aan een minderjarige heeft geleverd. ''We kunnen niet hardmaken dat de paddo's daadwerkelijk aan dat minderjarige meisje zijn verkocht. Zij was in gezelschap van meiden die wel oud genoeg waren'', aldus politiewoordvoerder Rob van der Veen.

Volgens Van der Veen zal wel worden bekeken of Innerspace strafrechterlijk kan worden aangepakt omdat ze zelden naar leeftijden vragen. De smartshop liet dat eerder deze week zelf weten.