VVD wil straf op tegenwerken integratie

PolitiekDe Volkspartij voor Vrijheid en Democratie (VVD) wil dat 'het bewust tegenwerken van integratie' strafbaar wordt. Namens de liberalen zei Kamerlid Henk Kamp gisteren in het tv-programma NOVA dat imams die de integratie belemmeren, desnoods de Nederlandse nationaliteit moet kunnen worden ontnomen. Ook zouden de moskeeën waar ze preken, gesloten moeten kunnen worden.

Aanleiding voor de uitspraken van Kamp is het nieuws dat afgelopen weekend bekend werd over de Tilburgse imam Ahmed Salam. Die bleek in december op het matje te zijn geroepen door PvdA-burgemeester Ruud Vreeman. De burgervader deed dit nadat gebleken was dat de imam anti-Westerse uitspraken had gedaan. Zo zou de moslimgeestelijke zijn gehoor hebben voorgehouden de Nederlandse staat schade toe te brengen door onder meer geen belasting te betalen. Ook moeten zijn volgelingen bewust zijn dat de ongelovigen de islam iets aan willen doen, en ''daarnaar handelen''. Vreeman liet de imam weten dat hij met dergelijke denkbeelden niet in Nederland thuishoort.

Ahmad Salam, die in 1989 vanuit Syrië naar Nederland kwam en inmiddels de Nederlandse nationaliteit bezit, veroorzaakte in 2002 al flinke opschudding in Tilburg. Zo predikte hij dat mannen hun vrouw best met fysiek geweld terecht zouden mogen wijzen. Ook verkondigde hij eerder dat mannen niet moeten trouwen met vrouwen die buitenshuis werken, omdat die vrouwen daardoor ongehoorzaam worden. Samen zwemmen voor islamitische jongens en meisjes vond hij ook niet door de beugel kunnen. Hij werd niet vervolgd omdat de imam zich richtte tot Allah en niet tot zijn toehoorders.

Overigens heeft, en dat zal niemand verbazen, ook Geert Wilders zich in de kwestie gemengd. Zijn Partij voor de Vrijheid (PVV) pleit voor een preekverbod voor imam Salam. Ook wil Wilders opheldering over Salams uitspraken die voor Vreeman aanleiding waren de imam ter verantwoording te roepen. Verder heeft hij middels Kamervragen de regering gevraagd na te gaan of de moskee gesloten kan worden en Salam het land uit gezet.