Eerste zitting moordzaak-Endstra

In het extra beveiligde gerechtsgebouw in Amsterdam-Osdorp verschijnen vandaag drie mannen die worden verdacht van betrokkenheid bij de gewelddadige dood van vastgoedhandelaar Willem Endstra.

Endstra werd op 17 mei 2004 geliquideerd, kort nadat hij zijn kantoor aan de Amsterdamse Apollolaan had verlaten. De politie arresteerde het drietal - de 22-jarige Ali N., de 27-jarige Ozgur C. en de 32-jarige Cleon D. - in december. De mannen zijn sinds hun arrestatie verstoken gebleven van ieder contact met de buitenwereld, ten behoeve van het onderzoek, dat nog in volle gang is.

Het is nog zeer de vraag of de pro forma-zitting van dinsdag voor pers en publiek toegankelijk zal zijn. Het Openbaar Ministerie (OM) heeft de rechtbank gevraagd de deuren gesloten te houden, om zo min mogelijk informatie over het onderzoek op straat te laten belanden. De advocaten van de verdachten verzetten zich tegen een besloten zitting.

De officiële aanklacht vermeldt geen bijzonderheden over de zaak, althans niet meer dan de manier waarop Willem Endstra om het leven is gebracht. De vermogende vastgoedman werd van nabij ettelijke malen beschoten en geraakt in borst, romp, bekken en achterhoofd.

Wijlen Endstra is, aan slachtofferzijde, de spil in het van 2 april van start gaande monsterproces tegen Willem Holleeder en een aantal medeverdachten. De tycoon zou jarenlang zijn afgeperst door Holleeder en daarbij miljoenen hebben moeten betalen. Hij sprak vele malen in het diepste geheim met de Criminele Inlichtingen Eenheid (CIE) van de Amsterdamse politie over deze praktijken. Deze uitvoerige verklaringen vormen de basis van het mega-onderzoek naar de criminele handel en wandel van de voormalige Heinekenontvoerder Holleeder.

Politie en justitie doen nog onderzoek naar de betrokkenheid van Holleeder bij de liquidatie van Endstra. Zelf heeft de vastgoedman meermalen gezegd dat hij vreesde dat Holleeder hem zou (laten) vermoorden. Ook Holleeders mogelijke betrokkenheid bij andere criminele afrekeningen wordt nog onderzocht.

Kluisverklaringen
Gisteren werd bekend dat de voormalige advocaat van Endstra, Bram Zeegers,  verklaringen heeft afgelegd tegen Willem Holleeder. Volgens een woordvoerder van het Openbaar Ministerie (OM) heeft Zeegers de verklaringen sinds 2004 bij het OM afgelegd.

Het gaat om zogenoemde kluisverklaringen. Daarbij bepaalt de getuige zelf of en wanneer zijn beweringen mogen worden gebruikt. Vorige week zijn die aan het strafdossier over de van afpersing verdachte Willem Holleeder toegevoegd. Het proces tegen hem en zijn medeverdachten begint volgende week.

Volgens de aanklagers perste Holleeder onder meer de vastgoedhandelaren Rolf Friedländer, John Wijsmuller, Cees Houtman en Endstra af. Hij zou dat telkens met verschillende handlangers hebben gedaan. Apart van deze zaak loopt ook nog een onderzoek tegen Holleeder waarin wordt gekeken naar zijn mogelijke betrokkenheid bij liquidaties.

NRC Handelsblad heeft gisteren een interview met Zeegers gepubliceerd. Daarin zegt de oud-advocaat dat hij lang heeft getwijfeld of hij toestemming zou geven voor het gebruik van zijn belastende verklaringen. ''Dit is voor mij niet zonder risico. Maar wat er met Wim Endstra is gebeurd, vind ik zo ernstig dat ik tegenover de rechtbank in alle openheid een verklaring wil afleggen'', aldus Zeegers.

De twijfel om toestemming voor het gebruik van zijn verklaringen te geven, werd veroorzaakt door de moord op de Amsterdamse kroegbaas Thomas van der Bijl. Die werd doodgeschoten, vlak voordat hij als anonieme, bedreigde getuige een verklaring zou afleggen.

Submitter:  Bron: ANP