Ouders paddo-dode klagen Amsterdam aan

Gaelle CaroffEen Frans echtpaar eist opheldering van de Amsterdamse politie over de dood van hun 17-jarige dochter Gaelle Caroff. Het meisje zou zelfmoord hebben gepleegd na het eten van drugspaddestoelen. Ze sprong vorige week van een brug nabij NEMO in Amsterdam. Volgens de moeder wilde het meisje niet dood.

De ouders zijn verbijsterd dat hun minderjarige dochter paddo's heeft kunnen kopen bij een smartshop in Amsterdam. Ze houden de Nederlandse staat verantwoordelijk. "Het zijn de drugs die haar hebben gedood. (...) Wij houden de Nederlandse staat verantwoordelijk voor de vrije verkoop van deze drugs."

Smartshops mogen volgens de wet geen drugs verkopen aan minderjarigen als Gaelle. Een rondgang door De Pers langs de uitbaters van smartshops leert echter dat niemand naar de leeftijd van de koper vraagt. De eigenaar van de shop waar het meisje in Amsterdam haar hallucinerende drugs kocht, erkent dit ook.

De bewuste smartshop waar het meisje de paddo's kocht, verspreidt bij de verkoop wel folders in het Engels en Spaans, maar niet in het Frans. Volgens deskundigen versterken hallucinerende paddestoelen depressieve gevoelens. Volgens vrienden van het meisje had ze wat problemen. Haar moeder zegt echter dat haar dochter, een briljante leerling op school, helemaal niet depressief was.