Tamil Tijgers slaan nu toe vanuit de lucht

De Srilankaanse rebellengroep Tamil Tijgers (LTTE) heeft zondagavond vanuit de lucht een basis van de luchtmacht bestookt. De aanval op de basis Katunayake zou zijn uitgevoerd met twee ultralight-vliegtuigen die bommen lieten neerdalen.

Volgens de website Tamilnet, een spreekbuis van de LTTE, en andere media op het eiland zijn er hangars getroffen waar militaire toestellen staan. Er zouden zeker twee doden en zeventien gewonden zijn gevallen.

Een woordvoerder van de LTTE liet na de aanval weten dat die is uitgevoerd om Tamil-burgers te beschermen tegen ''de genocidale luchtbombardementen van de Srilankaanse strijdkrachten''. Hij kondigde aan dat nieuwe, soortgelijke aanvallen zullen volgen.

De internationale luchthaven van de Srilankaanse hoofdstad Colombo is zondagavond gesloten wegens de aanval. Rond de luchthaven werden zeker vier explosies gehoord en schotenwisselingen.

De LTTE strijdt sinds de jaren tachtig voor een eigen Tamil-staat in het oosten en noorden van het toeristische eiland. De strijd is al maanden hevig opgelaaid in vooral het oosten, waar tienduizenden mensen op de vlucht zijn geslagen. De strijd heeft al aan zeker 70.000 mensen het leven gekost.