Zatte piloot wil met 181 passagiers vliegen

Icoon VervoerEen piloot staat terecht voor de rechter, omdat hij met 6,5 keer de toegestane hoeveelheid alcohol in zijn bloed wilde gaan vliegen. De Amerikaan James Yates (47) verklaarde voor de rechter dat hij per ongeluk in zijn slaap zo dronken is geworden.

Yates werd 11 februari ladderzat opgepakt bij een veiligheidscontrole. Hij was net van plan om met zijn Boeing 767 van American Airlines van Manchester naar Chicago te vliegen. In het vliegtuig zaten 181 passagiers. Yates verklaarde om half vijf 's middags te zijn begonnen met drinken. Om half twaalf ging hij naar bed. Hij beweert echter niet veel op te hebben gehad. Hij herinnert zich niets van een zuippartij. Yates verklaarde tegenover de rechter dat hij wel vaker rare dingen in zijn slaap doet. Hij vermoedt dat hij tijdens zijn slaap zichzelf heeft volgegoten met drank.

Het alcoholpromillage van de Amerikaan was 6,5 keer zo hoog als de toegestane hoeveelheid voor vliegen. Yates weigert ontslag te nemen en is voorlopig nog op non-actief.