De 40 probleemwijken van Vogelaar

Icoon BinnenlandsMinister van Wonen, Wijken en Integratie Ella Vogelaar heeft de volgende lijst van probleemwijken opgesteld. Er wordt 400 miljoen euro beschikbaar gesteld om deze wijken te verbeteren en werkeloosheid terug te dringen.

Rotterdam
Rotterdam Oud West, Rotterdam Oud Noord, Bergpolder, Overschie, Oud Zuid, Vreewijk, Zuidelijke Tuinsteden

Amsterdam
Bos en Lommer, Amsterdam Noord, Nieuw West, Amsterdam Oost, Bijlmer

Den Haag
Stationsbuurt, Schilderswijk, Den Haag Zuid-West, Transvaal

Utrecht
Kanaleneiland, Ondiep, Overvecht, Zuilen Oost

Arnhem
Klarendal, Presikhaaf, Het Arnhemse Broek, Malburgen/Immerloo

Eindhoven
Woensel West, Doornakkers, Bennekel

Groningen
Korrewegwijk, De Hoogte

Alkmaar
Overdie

Amersfoort
De Kruiskamp

Deventer
Rivierenwijk

Dordrecht
Wielwijk/Crabbehof

Enschede
Mekkelholt/Deppenbroek

Heerlen
Meezenbroek

Leeuwarden
Heechterp/Schieringen

Maastricht
Maastricht Noordoost

Nijmegen
Hatert

Schiedam
Nieuwland

Zaanstad
Poelenburg

Update 01.06 uur
Volgens onderzoeksbureau Stichting Atlas voor Gemeenten is de lijst van minister Vogelaar niet juist. Tientallen grote en middelgrote steden zouden onterecht niet op de lijst van 40 geplaatst zijn. Van deze steden zou meer dan de helft van de bewoners last hebben van overlast en onveiligheid. Dit is volgens de Stichting te wijten aan de verouderde en onnauwkeurige methode van die het ministerie van Volkshuishuisvesting heeft gehandhaaft.

Volgens de stichting ligt het bezwaar in het feit dat problemen verkeerd zouden worden gekoppeld. Flats en aanwezigheid van allochtonen in oudere wijken zouden geen probleem behoeven te zijn, terwijl nieuwbouwwijken zoals in Zoetermeer of Almere juist meer overlast veroorzaken.

Probleemwijken die volgens de stichting wel voor zouden moeten komen op de lijst maar er niet op staan liggen onder andere in Zoetermeer, Gouda, Venlo, Lelystad, Emmen en Almere. Deze wijken hebben minstens zoveel problemen als de wel genoemde wijken in de lijst van 40 van minister Vogelaar.

Volgens minister Vogelaar zouden deze wijken ook op de lijst van 40 terecht kunnen komen, mits zij met een overtuigend verhaal komen. Eerder zal zij niet willen investeren in de zogenaamde probleemwijken. Vogelaar heeft wel aangegeven dit najaar afspraken gemaakt te willen hebben met de gemeenten over het terugdringen van werkeloosheid en criminialiteit.

Met dank aan Anoussshka voor de submit.