Campagne SP voor Irak-onderzoek

Icoon BinnenlandsDe SP is een publieksactie begonnen voor een onafhankelijk onderzoek naar de Nederlandse steun aan de oorlog in Irak. De partij gaat de komende weken op internet en in het hele land handtekeningen inzamelen, in samenwerking met het burgerinitiatief 'Openheid Over Irak'.

Dergelijke onderzoeken zijn ook in andere Westerse landen gehouden. Harry van Bommel, de buitenlandse zaken woordvoerder van de SP, stelt dat onderzoek in de Verenigde Staten en Groot-BrittanniŽ heeft aangetoond dat belangrijke informatie over de aanwezigheid van massavernietigingswapens in Irak onjuist was. De SP'er wil nu weten of de Nederlandse regering met of zonder die wetenschap de beslissing heeft genomen om politieke en militaire steun te leveren aan de oorlog.

De nieuwe coalitiepartijen CDA, PvdA en ChristenUnie hebben onderling afgesproken dat er geen onderzoek naar de Nederlandse steun aan de Irak-oorlog komt. Binnenkort wordt het onderwerp in de Eerste Kamer behandeld en met de opgehaalde handtekeningen wil de SP haar pleidooi in de Senaat kracht bij zetten.

Op de website van de SP kan het publiek de actie ondersteunen.