'GeenStijl is establishment geworden'

Icoon Internet Ondanks dat GeenStijl door Dutch Bloggies tot beste weblog is verkozen, blijkt de jury van de organisatie tot het laatste moment zeer verdeeld te zijn over de winnaar. Het regende kritiek op GeenStijl binnen de jury. Zo kwamen er uitlatingen als "ik word er zo moe van" en "zo onder de gordel". De scherpste kritiek is dat GeenStijl weinig vernieuwend is en dat ze deel zijn geworden van het establishment in de media. "Ze zijn geworden waar ze jaren tegenaan schopten, een machtsfactor van betekenis waar mensen rekening mee houden", aldus de jury.

Deze laatste opmerking schoot bij GeenStijl in het verkeerde keelgat. In plaats van de award te begroeten, besloot GeenStijl-directeur Dominique Weesie in een BNN-programma de aanval in te zetten tegen de organisatie. "Het is zo'n navelstaarderij, van een clubje van 15 hardcore webloggers die allemaal schrijven voor hun tante en zusje. Vervolgens gaan ze dan een weblogwedstrijd uitschrijven volgens hun normen en waarden", aldus Weesie over Dutch Bloggies.

Weesie vindt dat de weblogwedstrijd door BNN gehouden moet worden. "Het zou veel geloofwaardiger zijn als een omroep zoals BNN, die toch heel veel jongeren vertegenwoordigt, bijvoorbeeld dit soort verkiezingen zou houden. Dat maakt het een stuk geloofwaardiger". Zelfs de presentatrice van BNN begreep dat dat ook niet heel geloofwaardig over zou komen. "Ik kan me een of andere samenwerking herinneren tussen BNN en GeenStijl", zei ze. "Die is er nog steeds. Maandag zit ik weer bij jullie", aldus Weesie. GeenStijl en BNN gaan samen immers een televisieprogramma maken.