Tien weken celstraf voor stenengooier in Ondiep

Icoon JustitieDe politierechter in Utrecht heeft woensdag een 40-jarige man uit Utrecht veroordeeld tot tien weken celstraf voor zijn aandeel in de rellen in de Utrechtse wijk Ondiep van vorige week.

Rechter P. van Riemsdijk achtte bewezen dat de man vanuit een menigte een steen naar de politie heeft gegooid.

De straf was gelijk aan de eis van de officier van justitie. Rechter Van Riemsdijk was tegen drie andere verdachten uit Utrecht veel milder. Hij legde hen werkstraffen op wegens openlijke geweldpleging en opruiing. De rechter omschreef hen als 'toeristen in eigen buurt en sensatiezoekers'.

De rechter benadrukte dat de straffen hoog uitvallen, niet door de media-aandacht voor de rellen, maar omdat iedereen die ook maar een enkele steen gooit tijdens een rel, bijdraagt aan het uitgroeien van zo'n rel.

Een vijfde Utrechter die een agent beledigde en bedreigde, kreeg een geldboete van 250 euro. De officier had zes weken cel geëist. Volgens de rechter was deze man toevallig op de verkeerde plek op het verkeerde tijdstip.

Na deze vijf verdachten moeten nog acht mensen voor de rechter komen. Een man die met zijn auto inreed op een groep agenten, moet verschijnen voor de meervoudige kamer (drie rechters). Verder moet een persoon voor de kinderrechter komen. De anderen staan binnenkort eveneens voor de politierechter.