Eis 10 jaar plus tbs voor doden invalide

Wegens het doodsteken van de 50-jarige gehandicapte Coby de Bruin uit Alkmaar, is gisteren 10 jaar cel plus TBS geŽist tegen de 41-jarige zwervende junk John G. De verdachte slachtte zijn voormalige buurvrouw vorig jaar af in haar flatwoning aan de Amalia van Solmsstraat.

Volgens G. wilde hij de grijns van het slachtoffer haar gezicht halen toen hij vertelde dat zijn hondje was overreden. Maar volgens de officier van justitie was G. uit op wraak omdat hij mede door klachten van De Bruin een jaar ervoor zijn flat was uitgezet.

De naam van mevrouw Coby de Bruin was er slechts ťťn op het lijstje van personen dat de verdachte had opgesteld, met twee flessen port plus een flinke hoeveelheid cocaÔne en heroÔne achter de kiezen. Hij was net een paar dagen op vrije voeten nadat hij had vastgezeten voor diefstal van een fles drank. Drie of vier personen had hij in gedachten die hij duidelijk wilde maken dat ''het hun gelukt was mijn hele leven naar de kloten te helpen'', zoals verdachte het zelf tijdens een verhoor uitdrukte.

In totaal stak G. 15 keer met een vleesmes in op de aan zich met een rolstoel en krukken voortbewegende vrouw. Het mes liet hij tenslotte dwars door haar hand in de vloer steken. De slachtpartij speelde zich gedeeltelijk af voor de ogen van een zoon van Coby en diens vader. Ze zagen hoe de junk, hen in de ogen kijkend, het mes opraapte van de vloer en het opnieuw in het lichaam van het slachtoffer stak en haar in haar zij schopte. Tegenover een psychiater zei G. later: ''Had ze maar gezegd: ik vind ’t zielig voor je, van je hond. Dan was er niets gebeurd.''

Volgens onderzoek van gerechtspsychiaters is G. ''een verminderd toerekeningsvatbare psychopaat bij wie de kans op herhaling van grove gewelddaden zeer groot wordt geschat''. De uitspraak is over twee weken.