UPC: Wij bepalen zelf of RTL7 blijft

Icoon TelevisieUPC beschouwt het advies van de Algemene Programmaraad (APR) in Amsterdam om de Arabische muziekzender Rotana Music Europe op te nemen in het zenderpakket ten koste van RTL7 als ''volstrekt vrijwillig en vrijblijvend''. De kabelmaatschappij zal de komende maanden een eigen afweging maken en maakt eind mei bekend welke zenders zij opneemt in het standaardpakket, aldus een woordvoerder dinsdag.

De APR adviseerde maandag RTL7 - dat overdag zakennieuws en 's avonds vooral sport en herhalingen van andere RTL-zenders brengt - te schrappen uit het standaardpakket voor Amsterdam en omstreken. De zender zou geen toegevoegde waarde hebben. Op basis van de bevolkingssamenstelling van de hoofdstad en tien omliggende gemeenten kiest de APR voor een Arabische zender.

Bevoegdheid
Volgens een woordvoerder van UPC gaat de APR met het advies verder dan zijn bevoegdheid strekt. ''De APR moet adviseren over de vijftien zenders in het basispakket, maar laat zich nu uit over de overige zestien zenders die deel uitmaken van het standaardpakket. We zullen dat advies meewegen, maar voelen ons er niet door gebonden''.

UPC stelt het standaardpakket vast op basis van marktonderzoek onder klanten en kijkcijfers. Hieruit komt naar voren welke zenders prioriteit hebben. ''Zonder vooruit te lopen op ons uiteindelijke besluit kan ik nu al zeggen dat RTL7 meer prioriteit heeft dan RME'', aldus de UPC-woordvoerder. De Arabische muziekzender is niet bekend bij de kabelmaatschappij. RME zit ook niet in het digitale pakket van UPC waarvan wÚl een Marokkaanse publieke zender, een Arabische entertainmentzender en Al Jazeera onderdeel uitmaken.