Bush vraagt om geduld na vier jaar oorlog

Icoon OorlogGisteren was het precies vier jaar geleden dat de Verenigde Staten de oorlog verklaarden aan Irak en het land binnenvielen. In veel Amerikaanse steden werden protesten gehouden, zowel tegen als voor de oorlog, en vandaag was het de beurt aan president George W. Bush om zijn zegje te doen over de stand van zaken.

Hij vroeg in een speech aan het Amerikaanse volk om meer geduld met betrekking tot de nieuwe strategie omtrent de situatie in Bagdad. Volgens hem begint de nieuwe operatie in Bagdad zijn vruchten af te werpen, maar zal het nog zeker meerdere maanden duren voordat er sprake kan zijn van succes.

Bush verklaarde in zijn speech tevens dat er goede en slechte dagen zullen volgen, en dat "inpakken en wegwezen" absoluut desastreuze gevolgen zou hebben voor Irak. Ook benadrukt hij hoe belangrijk een stabiel Bagdad is. Als Bagdad niet stabiel is, verspreidt het geweld zich gemakkelijk naar de omringende provincies, aldus de president.

Het Amerikaanse televisiestation ABC hield samen met het Britse televisiestation BBC een enquÍte onder Irakezen waaruit blijkt dat slechts 40% van de Irakezen vindt dat ze een "goed" leven hebben, tegen 71% zo'n twee jaar geleden. Een meerderheid vindt echter dat Irak niet in staat van een burgeroorlog verkeert, en een meerderheid vind ook dat Irak niet mag worden opgedeeld in verschillende staten en als ťťn land verder moet. Tevens vindt slechts 36% dat de buitenlandse troepen nu het land moet verlaten. 63% vindt dat de troepen pas weg mogen als de veiligheid is verbeterd.