Formule 1: Uitslag GP van Australië

Icoon Formule 1Kimi Räikkönen heeft de openingsrace van het Formule 1-seizoen, in Australië, gewonnen. Fernando Alonso werd tweede, Lewis Hamilton debuteerde met een derde plaats.

Kimi Räikkönen zette zijn pole-position direct om in de leidende positie. Nick Heidfeld pakte de tweede plaats, ten koste van Fernando Alonso, die niet alleen aan de Duitser een plaats verloor, maar ook aan zijn debuterende teamgenoot Lewis Hamilton. Anthony Davidson bleef achter op de startopstelling, maar kon later toch nog wegkomen. In de derde ronde kwam de Brit echter Adrian Sutil tegen en beide coureurs beschadigden daarbij hun wagens.

De eerste uitvaller van het seizoen was Christijan Albers. De Nederlander schoot van de baan en raakte de muur achter de grindbak. Ondertussen reed Räikkönen, op een riante voorsprong van elf seconden, diverse snelste rondetijden na elkaar. Ferrari-teamgenoot Felipe Massa, die achteraan de grid was gestart, had problemen met het inhalen van het veld. Terwijl Rubens Barrichello Jenson Button inhaalde, had Massa een paar ronden extra nodig voor het passeren van de Brit.

In ronde achttien maakte Räikkönen zijn eerste pitstop. Vijf ronden later had de rest van de top vijf ook hun pitstops gemaakt en was Heidfeld terug gezakt naar de vijfde plaats. Hamilton reed even aan de leiding, en kwam na zijn stop knap op een tweede plaats terug op de baan. Een van de andere debutanten, Heikki Kovalainen, maakte tegelijk met Nico Rosberg zijn pitstop, maar verloor tijdens de worsteling naar de pitsuitgang een plaatsje aan de Duitser. Ondertussen had ook Button geen geluk met zijn pitstops en kreeg een drive through-penalty voor te hard rijden in de pitstraat. Sutil kreeg die straf zelfs tweemaal.

Robert Kubica reed een tijd lang mooi op de vierde plaats, maar verloor opeens snelheid en moest zijn BMW in de garage parkeren. Kovalainen verloor de controle over zijn Renault, maar wist na een spin door te rijden. Hij verloor zijn achtste plaats wel aan Massa. Mark Webber had bij het inrijden van de pitstraat alle geluk van de wereld, dat hij de pitmuur wist te vermijden toen hij spinde.

Alonso wist bij zijn laatste pitstop zijn teamgenoot Hamilton terug te pakken en de tweede plaats op te eisen. Alexander Wurz haalde de finish niet, hij werd door een kamikaze-actie van David Coulthard uit de race geramd. Ondertussen had Massa zijn achterstand grotendeels goed gemaakt en hij reed het gat naar de vijfde plaats van Giancarlo Fisichella makkelijk dicht, maar kon die plaats niet meer opeisen.

Räikkönen reed naar een veilige eerste overwinning voor Ferrari, en de tiende van zijn carriere. Alonso werd tweede, Hamilton pakte in zijn eerste race direct een podiumplaats.

Meer (auto)sportnieuws lees je natuurlijk op FOK!sport!