RTL-baas: kijkers belspelletjes belazerd

De directeur van RTL Nederland, Fons van Westerloo, vindt dat kijkers van belspelletjes op de televisie worden belazerd. Dat heeft hij gezegd tegen het televisieprogramma Rondom Tien, waar vanavond gediscussieerd werd over onder andere belspelletjes op televisie. Van Westerloo: "Deze week zijn deelnemers aan belspelletjes op onze zenders twee keer belazerd."

De belspelletjes op RTL, SBS en Tien liggen sinds enige tijd onder vuur omdat ze zich niet aan de gedragscode promotionele kansspelen zouden houden. Het ministerie van Justitie heeft eind vorig jaar tegen twee omroepen aangifte gedaan. Het Openbaar Ministerie doet momenteel onderzoek.

Na de ophef heeft Van Westerloo de belspelletjes op de zenders van RTL afgelopen week extra in de gaten gehouden. "RTL wil door die spelletjes geen imagoschade oplopen. Daarom zijn we extra gaan monitoren", aldus Van Westerloo.

Op dinsdag en woensdag was er volgens Van Westerloo twee keer sprake van kijkersbedrog. "Een keer werden kijkers opgeroepen te blijven bellen terwijl de prijs al gevallen was. De tweede keer werd gemeld dat iedere tiende beller in de finale van het belspel terechtkomt. Maar er werd niet bij gezegd dat je dan nog een vraag juist moet beantwoorden om in de prijzen te vallen."

Volgens Van Westerloo is niet RTL, maar producent Endemol schuldig aan het bedrog. "Als Endemol zich schuldig blijft maken aan misleiding van onze kijkers, zullen wij Endemol als belspelproducent aanstaande maandag aan de kant zetten", zo tekende de redactie van Rondom Tien op uit de mond van de RTL-baas.

Bellen maar!
"Je bent de enige die nu zit te kijken. Probeer het gewoon een keertje!"