Kinderverkrachter weigert onderzoek

Icoon MisdaadDe 54-jarige Geoffrey Jacobs, die in oktober werd aangehouden op verdenking van seksueel misbruik van een 9-jarig meisje in haar ouderlijk huis te Breda, weigert iedere medewerking aan een psychiatrisch onderzoek door het Pieter Baan Centrum (PBC). Dat bleek gisteren tijdens een pro-forma zitting tegen de man.

Jacobs, al acht maal eerder veroordeeld voor ernstige zedendelicten met onder meer kinderen, heeft altijd al geweigerd mee te werken aan psychiatrisch onderzoek. Nu hij in het PBC zit, verlaat hij zijn cel geen minuut om observatie te voorkomen. Hij doet dat om een tbs-veroordeling moeilijk te maken. Eenmaal eerder wist hij op die manier een aanvankelijk opgelegde tbs te ontlopen.

Geoffrey Jacobs hield eind jaren negentig huis in de Eindhovense wijk Woensel. Daar gooide hij steentjes tegen slaapkamerramen van kleine meisjes, wat hem de naam de 'steentjesgooier' opleverde. Als de meisjes niet op zijn avances in zouden gaan, dreigde hij hun ouders te vermoorden. Zo wist hij meerdere malen kinderen in hun slaapkamertje te misbruiken. Een kind zelfs terwijl haar ouders in de kamer ernaast lagen te slapen.

Om Jacobs van het misdrijf waarvan hij nu verdacht wordt te kunnen arresteren, had Justitie vorig jaar een opsporingsbericht met foto uitgevaardigd waarin de verdachte met naam en toenaam werd genoemd. Dergelijke opsporingsberichten worden zeer zelden verspreid en mogen alleen met de persoonlijke toestemming van de minister van Justitie worden opgesteld.