'Aangifte bedreiging door Milli Görüs'

Icoon PolitieEén van de initiatiefnemers van een bezwaarschrift tegen de bouw van de Westermoskee Amsterdam, heeft aangifte gedaan van bedreiging door aanhangers van de Turkse religieuze beweging Milli Görüs. Dat meldt NRC Handelsblad vrijdag.

De politie van Amsterdam bevestigt dat er aangifte is gedaan van bedreiging, maar wil niet zeggen uit welke hoek die is gekomen.

In het NRC zegt de man dat er vorige week ’s avonds zeven mannen voor zijn kantoortje in het Amsterdamse stadsdeel De Baarsjes stonden. Toen hij naar buiten ging, kwamen de mannen om hem heen staan. ''Je moet niet voor die duizenden mensen vechten, maar voor je eigen leven'', kreeg hij te horen. De mannen vroegen ook wat hij te maken had met ''het geld van de moskee''. Eén van de mannen zou daarnaast een pistool in zijn rug hebben geduwd. Bovendien worden hij en anderen ook telefonisch bedreigd, aldus zijn aangifte.

Een woordvoerder van Milli Görüs zegt dat de aangifte van bedreiging ''flauwekul'' is en dat de man ''geestelijk niet stabiel is''. Degene die aangifte heeft gedaan probeert zich in te dekken tegen de beschuldiging die hij in de Volkskrant heeft geuit, aldus directeur Yusuf Altuntas van Milli Görüs Noord-Nederland. In dat artikel zei de klager dat minstens tien mensen zelfmoord zouden hebben gepleegd omdat ze geld kwijtraakten. Milli Görüs is van plan de man aan te klagen wegens smaad en laster.

Milli Görüs werkt met haar beleggingsmaatschappij Manderen BV aan de bouw van de veelbesproken Westermoskee in stadsdeel De Baarsjes. Een groep voormalige sympathisanten van de beweging bracht onlangs in de Volkskrant naar buiten dat ze bezwaar tegen de bouwvergunning hebben aangetekend. Zij beschuldigden het bestuur van de nog te bouwen moskee van malafide financiële praktijken.