Hekken Ondiep open

De wijk Ondiep is vrijdagavond en -nacht vrij toegankelijk voor iedereen. De hekken, die de wijk de afgelopen nachten hermetisch afsloten, blijven vrijdagavond en in de nacht van vrijdag op zaterdag open. Dat heeft de gemeente vrijdag laten weten.

De burgemeester, de politie en het Openbaar Ministerie hebben de maatregelen iets verruimd "na de goed verlopen stille tocht van donderdagavond en de rustige nacht", aldus de gemeente.

De politie staat niet meer bij de ingangen, maar houdt wel extra toezicht in de buurt en de omgeving van Ondiep. De hekken blijven voorlopig nog wel staan. De gemeente bekijkt de komende dagen per dag welke maatregelen noodzakelijk zijn.

Burgemeester Brouwer van Utrecht besloot dinsdagavond Ondiep hermetisch af te sluiten. Aan het begin van alle toegangswegen tot de wijk stonden de afgelopen dagen grote hekken. De politie controleerde iedereen die de wijk in of uit wilde, stelde een samenscholingsverbod in en fouilleerde rondom de wijk preventief.

De gemeente nam de maatregelen om te voorkomen dat in de wijk ongeregeldheden zouden ontstaan. Maandag- en dinsdagavond waren er rellen in de wijk. Aanleiding voor de onrust in Ondiep was een schietpartij zondag op de Thorbeckelaan. Een politieagent die zich ernstig bedreigd voelde, schoot een 54-jarige man dood.