Aangifte tegen Albayrak dreigt voor belediging Turkije

De Turkse advocaat Kemal Kerincsiz dreigt een aanklacht in te dienen tegen staatssecretaris Nebahat Albayrak van Justitie. Zij zou de Turkse staat onheus hebben belasterd. Dat zei de advocaat donderdag in het actualiteitenprogramma EénVandaag.

In 2004 nam de Tweede Kamer een motie aan van Albayrak, waarin volgens Kerincsiz de Armeense genocide aan de Turken wordt toegeschreven. "Als die motie aangeeft dat Turken genocide pleegden, dus ons beledigt, dan gaan wij natuurlijk stappen ondernemen".

'Lever het Turkse paspoort in'
Kerincsiz staat te boek als een ultra-nationalistische advocaat. Eerder spande hij al rechtszaken aan tegen Nobelprijswinnaar Orhan Pamuk en schrijfster Elif Shafak.
In beide gevallen kreeg hij nul op het rekest. Vol goede moed wil de advocaat het nu proberen met Nebahat Albayrak. Hij zegt dat Albayrak de aanklacht nog kan voorkomen door haar Turkse Nationaliteit op te geven. "Onze grondwet is helder. Mensen die tegen het eigen land beledigende activiteiten ontplooien, kunnen de Turkse nationaliteit niet behouden. Ze moet er afstand van nemen, voordat de Turkse overheid dat voor haar doet. Het Turkse paspoort mag ze nooit meer dragen".

Omtrent het inleveren van de Turkse nationaliteit krijgt Kerincsiz steun van rechtse partijen in Nederland, alhoewel de motivering verschilt. De VVD en de PVV vinden dat personen met twee paspoorten de schijn van belangenverstrengeling opwekken. Wanneer Albayrak haar Turkse paspoort inlevert, verdwijnt deze schijn, vinden zij.

Met dank aan AngryAngel, Beuzebelder, Aka-Zigor, voor de submit.