Hangjeugd in Marokko op 'vlinderjacht'

Vanuit Rotterdam zijn 16 Marokkaanse hangjongeren gesubsidieerd afgereisd naar hun moederland om onder meer op zoek te gaan naar vlinders. De hangjongeren, uit de Afrikaanderwijk en Bloemhof, verblijven twee weken in hun moederland hetgeen hun meer bewustzijn over de natuur en het milieu moet bijbrengen. De kosten van het project, zo'n 30.000 euro, worden gedragen door het ministerie van Ontwikkelingssamenwerking, de gemeente Rotterdam en voor een klein deel door de jongeren zelf. De jongeren zijn in Marokko vooral op zoek naar de Atalantavlinder, een soort die ieder jaar trekt tussen Marokko en Nederland.

De organisatie van de 'vlinderjacht' is in handen van het Rotterdams Milieucentrum (RMC). Als de jongeren terug zijn in Nederland, moeten zij als tegenprestatie onder andere op hun school en op bijeenkomsten - zoals op het culturele festival Dunya - vertellen over hun ervaringen uit Marokko. Ook wordt er een rap en een videofilm gemaakt, die dan zal worden vertoond. De kosten van dit thuisproject bedragen nog eens ruim 20.000 euro.

'Geen vakantie'
Volgens RMC-directeur Emile van Rinsum is het echt geen vakantietripje: ''Er waren 64 jongeren geÔnteresseerd, van wie er uiteindelijk 16 meemochten. Sommigen dachten dat ze mooi twee weekjes op vakantie konden, maar daar zijn ze flink van teruggekomen. In de weken ervoor hebben ze in hun eigen tijd verschillende cursussen moeten volgen, onder andere over vlinders.'' De hangjongeren zijn volgens Van Rinsum vrijwel allemaal voor lichte vergrijpen ooit in aanraking geweest met Justitie, maar niet voor ernstige zaken.

In Marokko valt er deze weken volgens hem ook niet veel te hangen. De jongeren bezoeken lokale milieuclubs en een gebied waar Berberapen worden beschermd. Ze ruimen zwerfafval en varen mee met dolfijnvriendelijke vissers. Ze gaan op zoek naar atalantavlinders en voetballen tegen lokale jongeren. De verliezer moet bomen planten.

Wilders
Er is inmiddels op de 'vlindertrip' al een reactie binnengekomen van PVV-leider Geert Wilders. Het Kamerlid vreest dat enkele ministers ''knettergek'' zijn geworden. Hij heeft inmiddels al schriftelijke Kamervragen opgesteld.

De PVV wil dat ''dergelijke wanstaltige reizen nooit meer zullen plaatsvinden'' met steun van subsidies. Wilders stuurde de vragen naar de ministers Ernst Hirsch Ballin (CDA, Justitie), Bert Koenders (PvdA, Ontwikkelingssamenwerking) en Ella Vogelaar (PvdA, Integratie).Meer over het project op: Atalantajongeren.nl