Kabinet: miljoenen om radicalisering te voorkomen

Icoon PolitiekHet kabinet trekt 10 miljoen euro uit om radicalisering tegen te gaan. Zeven ministeries sturen daarover in april of mei een gezamenlijk actieplan naar de Tweede Kamer. Dat heeft PvdA-minister Guusje ter Horst van Binnenlandse Zaken woensdag aangekondigd in een overleg met de Kamer over de bestrijding van terrorisme.

Wat het plan concreet inhoudt, liet ze nog in het midden. Wel zei ze dat de grootste kans op succes van de plannen bij de plaatselijke overheden ligt. Het kabinet maakt zich al langere tijd zorgen over vooral de radicalisering van moslimjongeren.

Ter Horst zei verder dat de rol van vrouwen bij mogelijk terroristische activiteiten toeneemt. Vooral op internet hebben ze een ''zeer actieve rol''. Ze houden zich vooral bezig met de vertaling en verspreiding van teksten. Ook spelen ze een ''actievere rol als het gaat om een bepaalde dreiging'', zei Ter Horst, zonder dat verder toe te lichten.

Internet
De meeste Kamerleden wilden weten wat het kabinet doet tegen radicalisering op internet. CDA-minister Ernst Hirsch Ballin (Justitie) wees erop dat er een methode is ontwikkeld om te surveilleren op internet en zo radicale uitingen op te sporen. Hij zei wel te beseffen dat internet ''eindeloos groot'' is en dat er dus ook zaken aan de aandacht van de overheid zullen ontsnappen.

Ook is het Meldpunt Cybercrime van de politie vernieuwd, in de hoop dat het aantal meldingen van radicale en terroristische uitingen toeneemt. In het afgelopen jaar kwamen hierover op het meldpunt 150 meldingen binnen. Geen enkele website is tot dusver echter gesloten, aldus Hirsch Ballin. Het Openbaar Ministerie heeft de meldingen wel bekeken. ''Maar het moet strafbaar zijn voor we kunnen ingrijpen'', zei de minister.