Sheikh Mohammed bekent bedenken 9/11

Icoon Terrorisme Khalid Sheikh Mohammed heeft bekend dat hij de bedenker was van de aanslagen op 11 september 2001 en een reeks andere terreurdaden. Hij deed dat tijdens een hoorzitting in Guantanamo Bay, bleek woensdag uit transcripties van een verhoorzitting.

De Pakistaanse man werd altijd al gezien als het brein achter de aanslagen. "Ik was verantwoordelijk voor de 9/11-operatie, van A tot Z", zei Mohammed via een vertegenwoordiger, blijkt uit de weergave van de verhoren die het Amerikaanse ministerie van Defensie woensdag vrijgaf.

In een vraaggesprek met de Arabische nieuwszender Al-Jazeera omschreef Mohammed zichzelf in 2002 als het hoofd van het "militaire comité" van al-Qaeda. Hij vertelde dat al 2,5 jaar voor de aanslagen in New York en Washington het comité had besloten tot een "martelaarsoperatie" in de Verenigde Staten. Die "operatie" kostte uiteindelijk meer dan 3000 mensen het leven en leidde tot de internationale klopjacht op leden van al-Qaeda.

Mohammed leek tijdens de zitting zijn spijt te betuigen over de slachtoffers die op 11 september 2001 in New York en Washington vielen. "Ik ben niet blij dat drieduizend mensen in Amerika stierven. Ik voel zelfs spijt. Maar de taal van elke oorlog ter wereld is moord. Ik bedoel: slachtoffers zijn de taal van oorlog."

Mohammed legde zelf in gebroken Engels een verklaring af waarin hij Bin Laden vergeleek met George Washington, de eerste president van de Verenigde Staten. "Hij doet hetzelfde. Hij strijdt alleen. Hij wil onafhankelijkheid."

Volgens de BBC zou Mohammed ook de verantwoordelijkheid voor 29 andere terroristische aanslagen hebben opgeëist.