Bosnische moslims vrezen het wahabisme

BuitenlandsBosnische moslims blijken grote problemen te ondervinden van zeer streng in de leer zijnde islamieten, die het wahabisme aanhangen. De hoogste politiechef van de moslim-Kroatische Federatie in Bosnië waarschuwde deze week voor de invloed van deze radicale moslims. Volgens hem vormen de wahabieten in Bosnië een bedreiging voor het land.

De politiechef refereerde aan het opruiende gedrag van een groepje orthodoxe moslims in het stadje Kalesija. Lokale moslims klagen dat ze niet naar muziek mogen luisteren en dat vrouwen gedwongen worden hoofddoeken te dragen. Vorige week gingen dorpelingen zelfs met de wahabieten op de vuist.

Bosnische moslims hebben van origine een seculiere traditie, maar kampen al enige jaren met de wahabitische moslims die niet terugschrikken voor geweld. Vorig jaar vermoordde een jonge wahabiet zijn moeder omdat ze niet wilde bidden. Begin dit jaar werden twee Bosniërs veroordeeld voor het voorbereiden van een aanslag.

Het wahabisme, een fundamentele conservatieve stroming binnen het soennisme die de staatsgodsdienst is van Saoedi-Arabië, kreeg in Bosnië voet aan de grond in de jaren negentig, toen een groep buitenlandse strijders hen kwam helpen tijdens de Bosnische oorlog. Na de oorlog verwierf Saoedi-Arabië bovendien veel invloed door geld te steken in de wederopbouw.