Nederlandse 'Hitler-kloon' mogelijk vervolgd in België

Hitler-fetisjist Stefan Wijkamp uit Oosterbeek wacht mogelijk in België vervolging. De 39-jarige Nederlander, die zich al jaren uitdost als een kloon van Adolf Hitler, was zaterdag volgens de Vlaamse krant De Standaard de opvallendste spreker op de bijeenkomst van neonazi's in Lommel.

Het samenzijn op het kerkhof was georganiseerd door het extreemrechtse Blood & Honour. Op de dodenakker brachten de aanwezigen de Hitlergroet en hielden ze neonazistische toespraken en herdachten ze gesneuvelde SS'ers uit de Tweede Wereldoorlog.

Advocaat Jos Vander Velpen, die onder meer pleitte in de processen tegen het Vlaams Blok, hoopt dat de politie de toespraak van Wijkamp integraal opgenomen heeft en daar een proces-verbaal van opstelt. ''Grote kans immers dat hij daar strafbare feiten pleegde'', stelt de advocaat.

In België zijn al veroordelingen geweest voor het brengen van de Hitlergroet omdat het een goedkeuring en verheerlijking van een misdadig regime en een aanzet tot rassenhaat inhoudt. ''Als een Hitler-lookalike toespraken gaat houden die het nazisme verheerlijken, is dat ook strafbaar. Zowel de racismewet als de wet op het negationisme kunnen geschonden zijn. Maar daarvoor moet je eerst de feiten grondig kennen. Opnames van de gebeurtenissen dus, en minstens even belangrijk, een parket dat wil optreden'', zo zegt Vander Velpen.

Wijkamp is in Nederland geen onbekende. Hoewel hij in Oosterbeek redelijk anoniem door het leven gaat, wordt hij geregeld gespot op extreem-rechtse bijeenkomsten. De antifascistische onderzoeksgroep Kafka heeft al jaren een internetpagina aan hem gewijd.


Met dank aan liaizan voor de submit.