Javier Guzman vroeger seksueel misbruikt

Icoon CabaretCabaretier Javier Guzman is als tiener seksueel misbruikt door zijn oom. Dit vertelde hij in het Volkskrant Magazine. Als gevolg van het misbruik is ook zijn vroegere alcoholverslaving tot stand gekomen. "Ik heb me sinds mijn zevende onveilig gevoeld. Eerst opeens wakker worden in een ander land, dan uit angst voor ontvoering niet verder mogen dan het tuinhekje en dan seksueel misbruikt worden.", vertelt hij.

Javier beschrijft openhartig hoe het hem er als jongetje van zeven aan toe ging. "Dan ben je 7, je wordt uit je bed geplukt en wordt wakker in een ander land: onveilig. Dan word je samen met je moeder en broertje ondergebracht in Ouderkerk aan den IJssel, waar je de tuin niet uit mag want je vader heeft gedreigd je te ontvoeren: onveilig... Dan wordt de broer van je moeder, oom Hans, een nieuw soort vader. En als je 12 bent, vergrijpt oom Hans zich seksueel aan je: onveilig. Op je 16de ben je zo onhandelbaar geworden dat je door je moeder het huis uit wordt geflikkerd en je terechtkomt in een opvangcentrum vol totaal ontspoorde jongeren, waar je ook niet thuishoórt."

Guzman merkte dat alcohol dit onveilige gevoel verzachtte, en raakte verslaafd aan de giftige stof. Pas twintig maanden geleden kickte hij voor het eerst af van de alcohol. "Ik wist al een tijd dat ik niet veel langer op deze manier mijn leven kon leiden. Het allerergst waren die black-outs, dat ik echt niet meer wist wat ik had uitgespookt." Na het strenge regime van het afkickcentrum was Javier van de drank af, maar toch kwam er vorig jaar een terugval. "Ik ben toen naar een kliniek in Madrid gegaan en daar pakken ze het medisch aan: je krijgt daar een spuit die ervoor zorgt dat de ergste hang naar alcohol wordt getemperd"

Nu gaat het goed met de cabaretier, hij is zich maar al te goed bewust van de harde strijd tegen alcohol. "Alcoholist blijf je voor de rest van je leven, maar ik ben nu dus een herstellende alcoholist. Het probleem met mij en de drank is dat ik pas kan stoppen als ik bewusteloos ben. Jij kunt misschien één glas wijn drinken, of twee, of vijf. Ik drink meteen vijftig biertjes. Jij kunt stoppen wanneer je wilt, ik niet. Jij bent machtiger dan de drank. Ik niet; de drank is machtiger dan ik. Het probleem is niet het vijftigste biertje, nee, het probleem is dat eerste biertje."

Met dank aan static voor de submit.