'Kans op trombose groot door computerwerk'

Icoon MedischMensen die urenlang achter de computer zitten, hebben een grotere kans op trombose dan vliegtuigpassagiers. Uit onderzoek van een Nieuw-Zeelands onderzoeksinstituut blijkt dat 34 procent van de mensen die met tromboseverschijnselen moeten worden opgenomen, zittend werk deden.

De vliegtuigpassagiers vormen 21 procent van de trombosepatiŰnten. Bij trombose worden in de aderen bloedproppen gevormd, vooral bij mensen die lange tijd in dezelfde houding zitten of liggen. De bloedproppen kunnen door de aderen gaan zwerven, wat in de ernstigste gevallen een hartaanval of herseninfarct tot gevolg kan hebben. De aandoening wordt veelal in verband gebracht met de langdurige krampachtige houding die mensen tijdens lange vliegreizen moeten aannemen.

Professor Richard Beasley zei maandag in de krant The New Zealand Herald dat de onderzochte patiŰnten vaak urenlang achter elkaar computerwerk deden. "Dan gaat het om mensen in IT-bedrijven of callcentra, van wie de baan onlosmakelijk met computerwerk te maken had." Het onderzoek wordt deze maand gepubliceerd in het tijdschrift New Zealand Medical Journal.