Protesten tegen bezoek Bush in Colombia

Icoon BuitenlandsEen menigte voornamelijk jonge betogers heeft zondag in Bogota gedemonstreerd tegen het bezoek van de Amerikaanse president George Bush aan Colombia. De menigte verbrandde achttien Amerikaanse vlaggen en riep leuzen als: "Bush, de hoerenzoon is aangekomen!".

Het is voor de eerste keer in 25 jaar dat een Amerikaanse leider Colombia bezoekt. De Colombiaanse president Alvaro Uribe is de belangrijkste bondgenoot van Bush in Zuid-Amerika. Bush werd zondag op het vliegveld van Bogota met militair eerbetoon ontvangen.

Er zijn meer dan 20.000 Colombiaanse militairen en agenten op de been om het bliksembezoek van Bush te beveiligen. Toch werd een overnachting van Bush in Colombia niet veilig geacht. Hij blijft maar zeven uur in Colombia en reist dan door naar Guatemala.

Ook daar is Bush niet bij iedereen welkom. Maya-indianen zijn verbolgen dat Bush hun heilige plaats Iximchť wil bezoeken. "De aanwezigheid van de heer Bush in een plaats als Iximchť verminkt de eer van deze plaats", aldus een indianenleider die herinnerde aan de dood en het lijden die Bush in de wereld heeft verspreid.

De indianen willen de plaats na het bezoek van Bush in een ceremonie met wierook, kruiden en kaarsen reinigen van 'boze geesten' zodat hun voorvaderen weer in vrede kunnen rusten.

De Amerikaanse geheime dienst CIA hielp in 1954 bij een staatsgreep waarbij een democratisch gekozen socialistische regering in Guatemala omver werd geworpen. Tijdens de Guatemalteekse burgeroorlog van 1960 tot 1996 vernielden door de Amerikanen gesteunde troepen hele Maya-dorpen.