Nederlandse familie geschokt door doodschieten zeehond

Icoon AlgemeenDe families Udo uit Hoogezand en Vos uit Bedum wilden hun voorjaarsvakantie vieren aan de Deense kust. Helaas eindigde hun weekje zorgeloos uitwaaien met geschokte kinderen. Voor hun ogen werd een zeehond doodgeschoten.

Toen de 41-jarige vader Ronald Udo het jonge beest op het strand vond, belde hij meteen zijn schoonzus. Zij kwam met de rest van de familie ook even kijken. Terwijl hij op hen wachtte, belde Ronald de zeehondencrŔche in Pieterburen.

Hij kreeg Lenie 't Hart zelf aan de lijn en zij waarschuwde dat Denen niet van zeehonden houden. Gevonden zeehonden staan in Denemarken opsluiting of de dood te wachten. Ze vertelde Ronald dat hij het dier het beste met de auto naar Pieterburen kon brengen of kon proberen hem terug te zetten in zee. Nadat de rest van de twee families, onder wie vijf kinderen van vier tot achttien jaar oud, was gearriveerd, besloot Ronald dat laatste te proberen.

Het dier werkte niet mee en na een tijdje proberen reed een auto het strand op. Iemand van waarschijnlijk de kustwacht met een geweer waarschuwde dat hij het dier ging doodschieten. Zonder de kinderen een kans te geven weg te gaan, klonk een knal over het strand. De zeehond was dwars door zijn kop geschoten.

De families besloten een brief te schrijven aan de Deense ambassade. Die antwoordde dat dit de normale gang van zaken in Denemarken is.