Drugs, drank en gsm's in tbs-kliniek

Icoon Justitie In de Nijmeegse tbs-instelling de Pompekliniek zijn drugs en drank eenvoudig verkrijgbaar. Dat vertellen patiŰnten in een reportage in AD Weekend van zaterdag. Deze krant keek een week mee in de Pompekliniek.

Hoewel het ten strengste verboden is, is gebruik van internet en mobiele telefoons volgens de patiŰnten eveneens mogelijk. Volgens behandelaars wordt het naar binnen brengen van drugs en alcohol zoveel mogelijk tegengaan, maar is niet alles te weren. Bovendien zou de beschikking over verdovende middelen schadelijk zijn voor de behandeling. Veel tbs’ers hebben hun delict gepleegd onder invloed van drank of drugs en moeten juist leren leven zonder die middelen.

Om te controleren, voert de kliniek regelmatig urinecontroles uit onder patiŰnten. Als blijkt dat iemand verboden middelen heeft gebruikt, worden sancties getroffen, zoals het intrekken van het verlof van de tbs’er. Volgens de kliniek zijn de problemen niet anders dan in andere instellingen en huizen van bewaring.

Ook het illegaal gebruik van internet wordt zoveel mogelijk tegengegaan, maar dat lukt dus niet altijd. "Sommige slimmeriken slagen erin een internetverbinding te maken," zegt een woordvoerder. Volgens patiŰnten maken ze gebruik maken van onbeveiligde netwerken in de buurt, onder meer van een naburig politiebureau.

Bovendien stellen patiŰnten, dat ze bijzonder weinig therapie krijgen ("120 uur in vijf jaar"), en te weinig contact hebben met behandelaars. Personeel van de kliniek zegt dat die kritiek deels terecht is en dat dit voortkomt uit personeelsgebrek en een toename van administratieve taken.