Snelle F-16's veroorzaken knallen

Icoon BinnenlandsDe inwoners van verschillende steden in en rond West-Friesland (Noord-Holland) zijn vanmiddag rond half twee opgeschrikt door een tweetal harde knallen. De knallen werden veroorzaakt door twee Nederlandse F-16's, die bij een poging tot het onderscheppen van een Belgisch gevaarte de geluidsbarriŤre overschreden.

De F-16's, eigendom van de Koninklijke Luchtmacht, stegen rond 13.00 uur vanmiddag op, nadat een Belgisch militair transportvliegtuig waarmee geen radiocontact kon worden gemaakt het Nederlandse luchtruim binnenvloog. Achteraf bleek het onbekende vliegtuig, een Hercules, vanuit Melsbroek op weg te zijn naar Oslo. Toen het apparaat met motorproblemen bleek te kampen, vloog het onaangekondigd over Nederland terug naar zijn thuisbasis.

Nadat het radiocontact was hersteld, heeft de Hercules het laatste gedeelte van zijn tocht volbracht en is het veilig geland in Melsbroek.

De knallen die in Noord-Holland, met name rond de steden Hoorn en Purmerend, gehoord werden, hebben de politie Noord-Holland Noord ongeveer tien ongeruste telefoontjes opgeleverd. Het overschrijden van de geluidsbarriŤre door een vliegtuig is echter op geen enkele manier gevaarlijk.