Inbreker mag uit cel voor reisje naar Marokko

Icoon Binnenlands Vorige maand is door de raadkamer van de Amsterdamse rechtbank een jonge inbreker uit de gevangenis gehaald. Dit was zodat hij toch mee kon met een door de overheid betaalde jongerenreis naar Marokko.

De jongen behoort tot de groep ernstig overlastgevende jongeren in het Amsterdamse stadsdeel Slotervaart. Hij was enkele dagen eerder op heterdaad betrapt bij een inbraak.

De negendaagse reis was voor zestien Marokkaanse jongeren georganiseerd om hen kennis te laten maken met ontwikkelingssamenwerking. De groepstrip naar Marokko kostte 65 duizend euro. Dit is meer dan 4 duizend euro per persoon. Het ministerie van Buitenlandse Zaken betaalde 50 duizend euro en het stadsdeel Slotervaart 15 duizend. Volgens de subsidieaanvraag zouden de deelnemers leergierig en gemotiveerd zijn en dat ze openstaan voor andere meningen.

Onder de deelnemers waren vier jongens die de politie op een lijst van meest overlastgevende jongeren heeft staan. Twee andere deelnemers zeiden in Het Parool dat ze op het ROC zaten en dat ze stage liepen in jongerencentrum Oportuna, mede-organisator van de reis. Bij de grote ROC's in Amsterdam zijn ze echter niet bekend.

Van de jongeren, die inmiddels zijn teruggekeerd, wordt verwacht dat ze in hun omgeving zo veel mogelijk over hun ervaringen vertellen. Stadsdeelvoorzitter Ahmed Marcouch zegt het geen probleem te vinden als deelnemers aan de Marokkoreis op "bepaalde lijstjes" staan. "Ik hoop dat de andere jongeren hen positief beÔnvloeden. Ze zijn in elk geval uit een negatieve omgeving.". Dat een deelnemer uit de cel is gehaald om de reis mee te maken, bevreemdt hem niet. "Ik hoop dat hij dusdanig is beÔnvloed, dat hij straks zijn straf uitzit en iets van zijn leven gaat maken.